Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizzadeg – grundrecept till 4 stora pizzor

Recept på pizzadeg. Namnet ”tipo” är italienska för ”typ”, och siffran 00 hänvisar till mjölets finhet. Tipo 00-mjöl är den finaste mjölsorten och är ett mycket mjukt och silkeslent mjöl med låg proteinhalt. Det passar därför ypperligt till pizzabak.

Pizzadeg – grundrecept till 4 stora pizzorPizzadeg – grundrecept till 4 stora pizzorPizzadeg – grundrecept till 4 stora pizzor
Pizzadeg Foto: Helén Pe

Ingredienser

 • 25 gjäst
 • 5 dlvatten
 • 3 mskolivolja
 • 13 dlvetemjöl- Tipo 00 (780 g)
 • 0,5 mskströsocker
 • 2 tsksalt

Gör så här

 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olja och hälften av mjölet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet allt eftersom. Arbeta degen i maskin i ca 5 min.

 2. Tillsätt socker och salt och -arbeta degen i ytterligare ca 5 min. Degen ska vara lätt kladdig, tillsätt annars lite mer vatten. Forma degen till en boll.

 3. Nu finns det två jäsningsalternativ att välja på.

  Alt 1. Äta ”nu”: Låt degen jäsa övertäckt i en oljad bunke i rumstemperatur i ca 3 tim.

  Alt 2. Äta senare- kalljäsning: Forma degen till 4 lite platta -bollar och lägg dem på en oljad bricka. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt jäsa i ca 3 dygn. Ta ut och låt degbitarna  jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 2 tim innan de bakas ut.

Vad tyckte du om receptet?