Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza Vesuvio med ost och skinka

Aldrig fel med denna klassiker så länge den görs på råvaror av hög kvalitet. Skinkan, som kallas cotto, är kokt och skuren i stora skivor. Den kombineras med krämig mozzarella och en enkel tomatsås.

Pizza Vesuvio med ost och skinka
Pizza Vesuvio med ost och skinka
Pizza Vesuvio med ost och skinka
Pizza Vesuvio. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 0,5 satspizzadeg- se recept
  • 1 dlfint polentamjöl- till utbakning
  • 100 gost- riven
  • 200 gkokt skinka- t ex cotto
  • 2mozzarellaostar- (à 125 g)
  • 4 kvistarbasilika
  • 2 mskolivolja

Tomatsås

  • 1 burktomater- hela, skalade (400 g)
  • 2 msktomatpuré
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskoregano
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Tänd grillen och hetta upp pizzastenen.

  2. Tomatsås: Låt tomaterna rinna av. Mosa sönder dem och blanda med tomatpuré, olja, oregano, salt och peppar.

  3. Dela degen i 4 bitar. Mjöla arbetsbänken med polenta och tryck ut en degbit i taget till en pizzabotten, ca 20 cm i diameter. Lägg den på en väl mjölad pizzaspade eller ett bakplåtspapper.  Bred på ett tunt lager av tomatsåsen. Strö över riven ost och lägg på skinka i stora bitar, mozzarella riven i bitar och några blad basilika.

  4. Fös försiktigt över pizzan på pizzastenen med hjälp av en stekspade. Grädda den under lock i ca 300° i 10–15 min. Kontrollera värmen och pizzan några gånger under gräddningen. Gör under tiden klart nästa pizza.

  5. Pensla pizzan med olja och garnera med basilika.

Vad tyckte du om receptet?

TIPS: De tunna pizzorna kan vara svåra att flytta med fyllning på. Gör bara en pizza i taget, om de får stå med fyllning på blir de svårare att hantera. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg pizzorna på så går det lättare.