Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med svamp och gorgonzola

Recept på pizza med svamp och gorgonzola. Rostad vitlöksolja ger smak, sockerärter krispighet och god sötma. Recept pizzadeg.

Pizza med svamp och gorgonzola
Pizza med svamp och gorgonzola
Pizza med svamp och gorgonzola
Foto: Per Ranung

Pizzadeg

  • 1 satsse recept för pizzadeg

Fyllning

  • 1 msktomatpuré
  • 2 dlpasserade tomater
  • 1 tskpizzakrydda
  • 1 tsksalt- + 1,5 tsk
  • 500 gsvamp- t ex kantareller, karljohan eller skogschampinjon
  • 2 mskolivolja
  • 150 gsockerärter
  • 1 mskrepad rosmarin
  • 200 ggorgonzolaost dolce
  • svartpeppar- nymald

Rostad vitlöksolja

  • 3vitlöksklyftor- skalade
  • 1 dlolivolja

Gör så här

  1. Vitlöksolja: Skiva vitlöken. Fräs den i lite av oljan tills den blir lätt rostad. Häll på resterande olja och låt svalna.

  2. Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader. Fräs tomatpurén i lite av vitlöksoljan. Häll på tomaterna. Smaksätt med pizzakrydda och 1/2 tsk salt. Koka ihop ca 5 min.

  3. Skiva svampen. Stek i olja. Tillsätt 1 1/2 tsk salt. Förväll sockerärterna 1 minut i lättsaltat vatten. Kyl i iskallt vatten. Strimla.

  4. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två delar. Kavla ut tunt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Fördela tomatsås, gorgonzola och svamp på pizzorna.

  5. Grädda i två omgångar i nedre delen av ugnen eller på pizzasten ca 15 min. Strö över sockerärterna. Ringla över lite vitlöksolja. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Perfekt pizzadeg

ca 10 min + 40 jäsning

Degen innehåller durumvete, som suger upp vätska extra bra och gör den saftig. Vetemjöl special har mer gluten och ger en lite segare konsistens.

Till 2–6 pizzor:

50 g jäst

3 dl vatten, 37°

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 msk olivolja

5 dl vetemjöl special (300 g)

3 dl durumvetemjöl (180 g)

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och allt vetemjöl special. Arbeta in det mesta av durumvetemjölet. Spara lite till utbakning.

2. Arbeta degen tills den är slät och smidig, 5–10 min. Jäs under duk ca 40 min.För utbakning, se respektive recept.