Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med rotfrukter & getost

Pizza med rotfrukter & getost
Pizza med rotfrukter & getost
Pizza med rotfrukter & getost
Ove Lindfors

Pizzadeg - grundrecept

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlvatten- ljummet, 37 grader
  • 7 dlvetemjöl- cirka special
  • 1 tsksalt

Tomatsås

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 burkkrossade tomater- 400 g
  • 0,5 tärninggrönsaksbuljong
  • flingsalt
  • peppar- nymald

Topping

  • 400 grotfrukter- till exempel­ morötter, rotselleri och ­palsternacka
  • 200 ggetost- cirka
  • 4 mskrosmarin- färsk och hackad
  • 75 gvalnötter
  • 4 mskolivolja
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • rucola

Gör så här

  1. Gör en startdeg­. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

  2. Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i två timmar.

  3. Sätt ugnen på 275 grader.

  4. Tomatsås: Hacka lök och vitlök och fräs i ­olivolja utan att det tar färg.

  5. Tillsätt tomater och buljong. Koka ihop såsen utan lock, 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  6. Skala och skär rotfrukterna i ­stavar. Förväll dem 4-5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av noga.

  7. När degen jäst klart, ta upp och knåda degen på mjölat­ bord. Forma degen till fyra bollar, platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till tunna pizzor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

  8. Fördela tomatsås, rotfrukter, s­mulad getost, rosmarin och delade nötter på pizzorna. Droppa över ­olivolja, salta och peppra.

  9. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Toppa med rucola.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök