Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med rödlök, sidfläsk och burrata

Underbart god och lyxig pizza toppad med burrata, rödlök och sidfläsk. Om man vill så funkar den perfekt som aptitretare eller på buffén.

Pizza med rödlök, sidfläsk och burrata
Pizza med rödlök, sidfläsk och burrata
Pizza med rödlök, sidfläsk och burrata
Foto: Lennart Weibull

Pizzadeg

  • 0,25 pktjäst- cirka 12 g
  • 2,5 dlvatten- ljummet
  • 0,5 tsksalt
  • 6 dlvetemjöl special

Topping

  • 4rödlökar
  • 250 gvarmrökt sidfläsk- eller torrsaltat bacon
  • 1 mskhonung
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 200 glagrad gräddost- grovt riven
  • 1burrataost- cirka 100 g
  • salt
  • svartpeppar- från kvarn
  • olivolja- att ringla över

Gör så här

  1. Pizzadeg: Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjöl. Blanda till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 250–275 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm under tiden.

  3. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Skär fläsket i grova strimlor. Fräs fläsk och lök i en stekpanna. Tillsätt honung och vinäger och fortsätt att fräsa tills löken är mjuk. Salta och peppra.

  4. Kavla ut degen och vik upp en tjock kant runtom. Lägg över på ett bakplåtspapper, fördela osten på degen och lägg lökblandningen ovanpå. Ta ut plåten ur ugnen och låt pizzan försiktigt ”kasa” över till plåten. Grädda i 15–18 minuter, tills degen har fått en lite bränd skorpa.

  5. Ta ut pizzan ur ugnen och skeda burrata över alltihop. Ta ett par varv med svartpepparkvarnen som avslutning och ringla över lite olja. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök