Kökstipset!
- När pizzadegen får kalljäsa i kylen får den extra bra konsistens och går lättare att baka ut.
- Det går även att jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
- Salta färsen i förväg för att binda vatten.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pizza med kryddig lammfärs, fetaost och persilja passar både till vardag och fest. Lammfärs och fetaost är en oslagbar kombination!
Pizzadeg: Smula jästen i en hushållsmaskin. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. Tillsätt olja, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 min. Forma degen till en boll, lägg den i en skål och täck med plastfolie. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Forma bitarna till bollar. Lägg dem på en bricka med oljat bakplåtspapper. Pensla lite olja på bollarna och täck dem med plastfolie. Låt dem jäsa i kylen 5–8 timmar.
Fyllning: Finhacka tomaterna och lägg dem i en sil. Krydda med 2 krm salt. Låt stå ca 5 min. Blanda samman färs, ajvar, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och pressa i vitlöken. Krama ihop färsen lätt med händerna till små ojämna bollar. Stek dem runt om i het stekpanna 2–3 min. Låt svalna. Sätt ugnen på 275° och sätt samtidigt in en plåt mitt i ugnen.
Forma varje degbit till en rund pizza, ca 20 cm i diameter, bevara gärna lite kant på dem. För över dem till två bakplåtspapper. Strö över tomater och lammfärs. Bryt bitar av mozzarella och fördela över. Dra över det ena papperet till den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills den fått fin färg. Gör likadant med resten av pizzorna.
Toppa pizzorna med smulad fetaost och persilja och servera direkt.
Kökstipset!
- När pizzadegen får kalljäsa i kylen får den extra bra konsistens och går lättare att baka ut.
- Det går även att jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
- Salta färsen i förväg för att binda vatten.