Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med matjes, kryddost och syrad lök

Recept på pizza med matjes, kryddost och syrad lök. Rolig variant av den traditionella sillen. Ett salt drinktilltugg eller som en perfekt sommarlunch.

Pizza med matjes, kryddost och syrad lök
Pizza med matjes, kryddost och syrad lök
Pizza med matjes, kryddost och syrad lök

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 1 tskhonung
  • 1 tsksalt
  • 6 dlvetemjöl- gärna stenmalet (360 g)

Syrad lök

  • 1rödlök
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten

Topping

  • 100 gkryddost
  • 2matjessillfiléer- hela
  • 1 dlgräddfil
  • 1 dlgräslök- skuren
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Syrad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Lägg löken i lagen, låt stå ca 1 timme i kylen.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp.Tillsätt honung, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.

  3. Forma degen till en rund boll och låt jäsa täckt med fuktig bakduk ca 20 min.

  4. Topping: Riv osten. Skär sillfiléerna i mindre bitar.

  5. Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Kavla ut pizzadegen direkt på ett bakplåtspapper. Strö på osten.

  6. Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  7. Toppa pizzan med matjessill, gräddfil, gräslök, syrad lök, salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Viktoria Buskqvist