Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza med grillat revbens­spjäll, kimchi och grönkål

En spännande pizza med lite heta ­koreanska smaker. Tipo 00 mjöl har börjat säljas i flertalet butiker och är ett ­extra vitt vetemjöl som passar perfekt till pizzabak. Det går dock bra att ­ersätta med vetemjöl special.

Petra Lindstrand
Pizza med grillat revbens­spjäll, kimchi och grönkål
Pizza med grillat revbens­spjäll, kimchi och grönkål
Pizza med grillat revbens­spjäll, kimchi och grönkål
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 4 dlvatten
  • 11 dlvetemjöl- gärna tipo 00 eller vetemjöl special (660 g)
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskflytande honung
  • 1,5 tsksalt

Topping

  • 300 grevbensspjäll- grillade
  • msksesamolja
  • 300 gkimchi
  • 200 gost- t ex cheddar eller ­mozzarella
  • 100 ggrönkål
  • 3 dlpizzasås- av tomat (färdig från burk eller hemlagad)

Chilimajonnäs

  • 1,5 dlmajonnäs
  • 1 mskgochujang- (koreansk chilipasta)

Garnering

  • 1 msksesamfrön- rostade

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt mjölet i omgångar, därefter olja, honung och salt. Knåda degen smidig i maskin i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. 

  2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk, knåda ihop och dela den i 4 bitar. Låt bitarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 20 min.

  3. Sätt ugnen på 250°. Bena ur och strimla köttet. Blanda det med sesamolja. Strimla kimchin. Riv osten på ­rivjärn.

  4. Repa och riv grönkålen i mindre bitar. Förväll den i kokande, lättsaltat vatten i ca 10 sek. Kyl kålen i kallt vatten och krama ut vätskan.

  5. Chilimajonnäs: Rör ihop majon­näs och gochujangpasta.

  6. Tryck eller kavla ut degen till runda pizzor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och bred över tomatsås. Strö på revbensspjäll, kimchi, grönkål och ost.

  7. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 15 min. Strö över sesamfrön och ringla över chili­majonnäs.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Du kan gärna förbereda degen. Efter steg 1, forma degen till 4 bollar. Lägg dem på en oljad bricka, strö över mjöl och plasta in. Förvara i kyl upp till ett dygn. Ta ut degen i rumstemperatur i ca 10 min. Forma dem försiktigt till pizzor men se till att inte trycka ut luften.

Läs också: