Allt om Mat / Recept / Pizza gorgonzola e pere – pizza med gorgonzola och päron
Pizza gorgonzola e pere – pizza med gorgonzola och päron
4 stycken
30 minuter
(Betyg: 3,4 · 15 röster)
Recept på vegetarisk hemgjord pizza. Salt gorgonzola, söta päron och knapriga valnötter skapar en underbar smakkombination. Honungen på toppen blir pricken över i.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpizzadeg- se separat recept
1 dlparmigiano- riven
500 ggorgonzola- mogen
2päron- t ex Conference
1 dlvalnötter
honung- flytande
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
Olja pizzaplåtarna sparsamt och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med fingertopparna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta i några minuter och testa igen.
Strö parmesan på bottnarna och smula över gorgonzolan.
Skär päronen på längden och ta bort kärnhusen. Skär päronhalvorna i tunna skivor. (Skala dem först om du föredrar det, men inte för långt i förväg då de mörknar).
Dela valnötterna i mindre bitar och strö över pizzorna.
Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Ta ut plåten ur ugnen och ringla över honung efter smak. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter tills pizzorna är helt genom- gräddade och valnötterna är lätt rostade.