När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpizzadeg- (se separat recept i länk)
1paprika- gul
1röd paprika
3chili- färska
20svarta oliver- t ex taggiasca eller kalamata
2vitlöksklyftor
2 tskoregano- torkad
1 – 2 mskolivolja- olio extra vergine d’oliva
salt
Rucolapesto
1rucola- ca 80 g
1 dlsötmandel
0,5 dlolivolja- olio extra vergine d’oliva
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
Lägg hela paprikor i en ugnsform och tillaga dem i ugnen, utan någonting på, i 40–50 minuter eller tills de är nästan svarta. Lägg även de hela chilifrukterna ugnsformen när 15 minuter återstår. Låt allt svalna.
Skala paprikorna. Kärna ur chilin om du föredrar en mildare smak. Strimla allt och lägg i en skål.
Kärna ur oliverna. Skala och skär vitlöken i grova bitar. Lägg både oliver och vitlök i skålen med paprikor och chili och tillsätt även oregano och olja. Smaka av med salt. Låt blandningen stå i minst 1 timme, men du kan med fördel förbereda detta även kvällen före.
Gör rucolapeston genom att mixa rucola, mandlar och olja med en stavmixer. Smaka av med salt.
Olja pizzaplåtarna och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med händerna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta några minuter och forma den sedan igen.
Grädda bottnarna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten).
Ta ut plåten ur ugnen och bred rucolapesto på bottnarna. Plocka bort vitlöken ur paprika- och chiliskålen och kasta. Fördela paprikor, chili och oliver på bottnarna och grädda mitt i ugnen i ytterligare 5–7 minuter.