När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpizzadeg- se separat recept i länk ovan
4potatisar- kokta,500 g
0,5 dlolio extra vergine d’oliva
2 tsksalt
1 krmsvartpeppar
0,5 dlvatten
3mozzarella- à 125 g
300 gbaconskivor- pancetta eller
20svarta oliver
150 ggorgonzola- mogen
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
Skala de kokta potatisarna och dela dem med hjälp av en gaffel så att du får oregelbundna bitar i olika storlekar. Lägg potatisbitarna i en skål och tillsätt olja, salt och peppar. Häll på vattnet.
Skär mozzarellan i ca 1 cm tjocka strimlor. Lägg dem i en sil och låt eventuell vätska rinna av. Du kan med fördel göra detta kvällen före och låta mozzarellan stå i kylen över natten. Ju torrare mozzarellan är, desto godare blir pizzan.
Skär pancetta eller bacon i bitar. Kärna ur oliverna.
Olja pizzaplåtarna och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med händerna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta några minuter och forma den sedan igen.
Fördela mozzarella och smulad gorgonzola på bottnarna och sedan potatis (samt det vatten som eventuellt finns kvar i skålen). Toppa med pancetta eller bacon och oliver.
Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 10–12 minuter.