Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker

Klassiskt recept på inbakad pizza med tomatsås, skinka, champinjoner och ost. Festligt och riktigt gott! 

Pizza Calzone – recept på älskad pizzaklassikerPizza Calzone – recept på älskad pizzaklassikerPizza Calzone – recept på älskad pizzaklassiker
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Pizzadeg

    • 0,25 pktjäst- 12 g
    • 2,5 dlvatten- ljummet
    • 1 mskolivolja
    • 6 dlvetemjöl special- ca
    • 1 tsksalt

    Fyllning

    • 1,25 dlpizzasås- finns färdig på burk, ca
    • 150 gchampinjoner
    • 2 msksmör
    • 250 grökt skinka- strimlad
    • 300 gpizzaost- riven

    Pensla med

    • 2 mskolivolja
    • 2 tskoregano

    Gör så här

    1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare, 1 minut. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.

    2. Värm ugnen till 275 grader. Lägg samtidigt in en baksten på gallret i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Dela degen i fyra delar och forma till bullar. Låt degen vila 5 minuter under bakduk. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord.

    3. Ansa och skiva champinjonerna tunt. Fräs dem i en stekpanna med smör, 5 minuter. Fördela 2 msk pizzasås med en sked i mitten på varje pizza. Lämna en kant på 5 cm. Lägg champinjoner, strimlad skinka och pizzaost i en hög på mitten.

    4. Vik ihop degkanterna mot mitten över fyllningen och tryck till kanten ordentligt. Vecka kanterna i ett mönster. Lägg över pizzorna på bitar av bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja. Grädda pizzorna på den heta bakstenen/plåten i mitten av ugnen, 10–12 minuter. Pensla pizzan med olivolja och strö över smulad oregano. Servera med vitkålssallad med röd paprika.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

    Recept från Mitt kök