Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza cacio e pepe

Recept på pizza bianca, en variant av den klassiska italienska rätten pasta cacio e pepe som består av pasta, ost och svartpeppar. Här har vi adderat lite crème fraiche och mozzarella för att göra den ännu godare…

Pizza cacio e pepePizza cacio e pepePizza cacio e pepe
Pizza cacio e pepe Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 12 gjäst
  • 1,25 dlvatten
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)

Topping

  • 125 gmozzarellaost
  • 1 dlcrème fraiche
  • 75 gparmesanost- färskriven
  • 12 mskolivolja
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 krmflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda i nästan allt mjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min tills den har dubblat i storlek.

  2. Topping: Riv mozzarellan i bitar.

  3. Ställ in en plåt eller baksten i ugnen. Sätt ugnen på 250°.

  4. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Lägg den utkavlade degen på ett bakplåtspapper och dra över pappret till den varma plåten.

  5. Grädda pizzabottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut bottnen och bred på crème fraiche. Fördela mozzarella och 2/3 av ­parmesanosten på pizzan.

  6. Grädda pizzan i ytterligare ca 10 min tills osten har smält och börjar bli lite gyllene.

  7. Ringla olja på pizzan och strö över resten av parmesan­osten, peppar och flingsalt. Skär pizzan i bitar och servera ­direkt.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Bästa receptet på köttfärssås 

Krämig och god lasagne