Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pizza bianco med löktravspesto, ricotta, grönkål och citronskal är en god pizza med mycket smak. Den läckra löktravspeston tillsammans med de kanderade citronskalen gör pizzan till en klar favorit. Pesto och citronskal kan göras dagen före servering.
Kanderade citronskal: Skölj citronen noga. Skär av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv, undvik att få med den beska vita delen. Skär remsorna i långa smala strimlor. Koka skalen i rikligt med vatten ca 5 min. Sila bort vattnet. Upprepa tre gånger.
Koka socker, vatten och sirap till en simmig lag, ca 5 min. Tillsätt skalen och låt sjuda ca 15 min, tills lagen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt skalen kallna i lagen.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen i en köksmaskin ca 5 min eller för hand ca 10 min. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig 2–3 min. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och forma till en slät bulle. Lägg bullen på ett oljat fat, olja försiktigt degen ovanpå och täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Mixa nötter, löktrav, basilika och ost i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar. Krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt i ugnen.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Tryck ut degen till en pizza-botten på ett bakplåtspapper. Klicka på ricottan och riv över mozzarella jämnt över degen. Dra över papperet på den varma plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Grovhacka grönkålen och fördela den över pizzan. Grädda ytterligare ca 5 min. Ringla löktravspesto över pizzan och toppa med kanderade citronskal. Servera direkt.