Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pizza bianco med fänkål och chili

En vegetarisk pizza fungerar utmärkt som plockmat, tillsammans med charkuterier och antipasto. Men för dig som inte vill ha en vegopizza är det gott att lägga lite lufttorkad skinka under fänkålen. Att toppa pizzan med bitar av varmrökt lax efter gräddningen är inte heller så dumt! Och som alltid, knepet med pizza är en riktigt god botten.

Pizza bianco med fänkål och chiliPizza bianco med fänkål och chiliPizza bianco med fänkål och chili
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Deg

    • 25 gjäst
    • 2,5 dlvatten- ljummet, 37 grader
    • 7 dlvetemjöl- ca
    • 1 tsksalt

    Topping

    • 250 gricotta
    • 2 dlparmesan- finriven
    • 2fänkålsstånd
    • 4 tskcitronskal- rivet
    • 4 krmfänkålsfrön- nystötta
    • 4 krmchiliflakes
    • flingsalt
    • 4 mskolivolja

    Gör så här

    1. Pizzadegen: Börja med att göra en startdeg. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

    2. Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i rumstemperatur cirka 2 timmar.

    3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till 4 pizzor. Flytta över dem till bakpappersklädda plåtar.

    4. Blanda ricotta och parmesanost. Dela fänkålen på längden, skär bort rotstocken och skiva tunt.

    5. Bred ostblandningen på pizzorna. Fördela fänkålen över. Strö på citronskal, fänkålsfrö, chiliflakes och flingsalt. Droppa över olivolja.

    6. Baka i mitten av ugnen tills pizzorna har fin färg, 10–15 minuter.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com) Foto: Ove Lindfors

    Recept från Mitt kök