Recept: Louise Johansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pizza bianca med sockertång, chili och kronärtskocka är en spännande och annorlunda pizza. Sockertång används som topping på pizzorna och små torkade blåstångsknoppar strös på strax före servering.
Sätt ugnen på 30° varmluft. Blanda jäst, vatten, olja, salt, durumvete och 5 dl vetemjöl. Knåda degen ca 5 min i bakmaskin. Täck med plastfolie. Jäs i ugnen till dubbel storlek, ca 30 min. Degen kan också jäsas i kylen ca 8 timmar.
Blötlägg sockertången i en kastrull med vatten ca 20 min så att den blir mjuk. Värm upp långsamt och ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka. Häll av tången, spara eventuellt kokvattnet för att t ex laga misosoppa. Skär tången i mindre bitar.
Häll av oljan från kronärtskockorna och blanda 1/2 dl av oljan med chili. Riv mozzarellaosten i större bitar.
Ta ut degen och höj ugnsvärmen till 230° varmluft.
Häll upp pizzadegen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i 2 eller 4 bitar. Forma degen tull runda pizzor och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Bred över ett jämt lager crème fraiche och fördela sockertång och kronärtskockor på pizzorna. Strö på ost och ringla över chiliolja.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills pizzan fått fin färg. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Strö över citronskal, blåstångsknoppar och flingsalt på pizzorna och servera.
Recept: Louise Johansson