Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En härlig vår- och sommarpizza med smak av ramslök och parmesan. Receptet på kalljäst pizzadeg är till två pizzabottnar men vi använder bara en. Det går bra att frysa in den andra pizzabollen efter jäsningen. Garnera gärna med röd oxalis som numera finns bland färska örter och kryddor i välsorterade livsmedelsbutiker. Den adderar lite syrlighet och färg.
Dag 1, pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, nästan allt mjöl och olja. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 min eller för hand i 10 min. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig i 3–4 min till.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 delar. Forma degbitarna till släta bullar genom att rundriva dem (se tips). Lägg dem på en oljad bricka eller plåt. Häll någon droppe olja på varje degbulle, olja försiktigt in och täck med plastfolie. Låt degen jäsa i kylen i 1 dygn.
Dag 2: Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt eller pizzasten mitt
i ugnen.
Ramslöksolja: Mixa alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsbänk. Forma ena degbollen till en rund pizza. Lägg den på ett bakplåtspapper.
Lägg över pizzabottnen med bakplåtspappret på plåten och förgrädda den mitt i ugnen i 5 min.
Ta ut bottnen och bred på crème fraiche och strö över mozzarella. Grädda pizzan mitt i ugnen i ytterligare ca 12 min eller tills mozzarellan är gyllene.
Ringla över ramslöksolja och garnera pizzan med oxalis. Servera pizzan direkt.