Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pitepalt

Recept på pitepalt, en klassisk norrländsk rätt. 

Pitepalt
Pitepalt
Pitepalt
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 750 gpotatis- mjölig sort
  • 350 gpotatis- kokt
  • 2 tsksalt
  • 67 dlkornmjöl
  • 1 dlvetemjöl
  • 200 gfläsk- rimmat
  • 1gul lök

Kokning

  • 3 lvatten
  • 2 msksalt

Tillbehör

  • lingonsylt
  • smör- smält

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skala och riv både den råa och kokta potatisen. Arbeta samman den rivna potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl till en ganska fast deg.

  2. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda samman fläsk och lök.

  3. Forma bollar av smeten. Gör en fördjupning i varje boll och lägg i en matsked av fläskblandningen. Vik över degen och forma till bollar.

  4. Koka upp vatten och salt. Lägg i palten och sjud dem utan lock ca 30 min.

  5. Garnera palten med persilja och servera med lingonsylt och smält smör eller gör en fördjupning i palten och lägg i en klick smör som får smälta.

  6. Tips ! Skulle det bli palt över, dela dem på mitten och stek i smör.

Vad tyckte du om receptet?