Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pistaschmaräng med citronkräm och bär

Recept på dessert med maräng och bär. Luftigt som ett moln är marängen som smakar pistasch och är fylld med frisk citronkräm och bär. Både sött och friskt på en gång. Finns inte färska bär går det bra med frysta, de behöver inte tinas.

Pistaschmaräng med citronkräm och bärPistaschmaräng med citronkräm och bärPistaschmaräng med citronkräm och bär
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 40 gpistaschnötter- skalade
  • 3äggvitor
  • 2 tskcitron- pressad
  • 1,25 dlströsocker

Citronkräm

  • 3äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tskcitronskal- riven
  • 25 gsmör
  • 2 dlvispgrädde

Fyllning

  • 150 gbjörnbär
  • 150 ghallon

Garnering

  • 100 gbjörnbär
  • 1 mskpistaschnötter- hackade
  • oxalis- eller citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Finhacka pistasch-nötterna. Vispa äggvitorna med citronsaft till ett vitt skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. När allt socker är tillsatt och marängen bildar fasta toppar är den klar. Det tar ca 5 min med elvisp.

  2. Strö ut hälften av pistaschnötterna på ett bakplåtspapper i en ruta, ca 25 x 30 cm. Bred ut marängsmeten i rutan på pistaschhacket och strö över resten av pistaschnötterna.

  3. Grädda marängen mitt i ugnen ca 15 min. Sänk ugnstemperaturen till 100° och grädda ytterligare ca 10 min. Stjälp upp marängen på ett bakplåtspapper och täck med plåten. Låt marängen kallna under plåten och förvara torrt. Hit kan förberedas en dag innan.

  4. Citronkräm: Vispa samman äggulor, socker, citronsaft och -skal i en kastrull. Fortsätt vispa och sjud på medelvärme tills krämen tjocknat, ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och rör i klickar av smöret, lite i taget. Häll upp i en skål och låt krämen kallna.

  5. Vispa grädden. Vänd försiktigt ihop citronkräm och grädde. Bred citronkrämen på marängen och strö över björnbär och hallon. Dela bären om de är stora. Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret och låt skarven ligga neråt. Rullen kan förberedas och förvaras svalt eller i kyl 3–4 timmar.

Vad tyckte du om receptet?