Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass är barnsligt gott! Det blir mer glass än vad som går åt, men den kan serveras till annat, till exempel äppelpaj.

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass
Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass
Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2äggvitor
  • 1,25 dlströsocker
  • 0,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskvitvinsvinäger
  • 0,5 krmsalt
  • 25 gpistaschnötter- rostade

Glass

  • 1vaniljstång
  • 3 dlmjölk
  • 3 dlvispgrädde
  • 5äggulor
  • 2 dlströsocker

Krokant

  • 50 gsötmandel- skållad, skalad
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 tskvatten
  • 1 krmsalt

Äpplen

  • 3äpplen- gärna Alice
  • 1 msksmör
  • 1 mskströsocker
  • 1 krmkardemumma- stött
  • 1 krmkanel- mald

Garnering

  • pistaschnötter- rostade
  • citronverbena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.

  2. Mortla pistaschnötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme, tills marängerna känns torra. Låt kallna.

  3. Glass: Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85°. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.

  4. Krokant: Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull med vattnet. Häll mandeln i sockret när det har bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten.

  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör med socker och kryddor. Låt svalna.

  6. Vänd ner krokanten i glassen strax före servering. Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistaschnötter och citronverbena.

Vad tyckte du om receptet?