Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pissaladière med ansjovis

Lökpizza från Provençe, fast här med ansjovis, är ett gott och smakrikt bröd som passar bra på en påskbuffé. Det går också bra att göra ett stort bröd, som passar en plåt. Då förlängs gräddningstiden eventuellt med cirka 5 minuter.

Pissaladière med ansjovis
Pissaladière med ansjovis
Pissaladière med ansjovis
Ove Lindfors

Deg

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 2 krmsalt
  • 2 mskolivolja
  • 6 dlvetemjöl- ca

Lökconfit

  • 800 ggul lök
  • 2 mskolivolja
  • 2lagerblad
  • 0,5 msktimjan
  • salt
  • peppar- nymald
  • 1 askansjovisfiléer- 125 g

Till garnering

  • sugar snaps
  • röd mangold
  • solrosskott

Gör så här

  1. Börja med lökconfiten. Skala och skiva löken tunt. Mjukstek löken tillsammans med olivolja och kryddor i en gryta, 1–1 ¼ timme. Rör då och då, det är viktigt att löken inte blir brynt, den ska mer smälta ihop till en confit.

  2. Häll löken i en sil och låt överflödig vätska rinna av. Krydda löken med salt och peppar.

  3. Gör degen under tiden löken steker. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt i maskin tills den är len.

  4. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Knåda degen så den sjunker ihop igen. Fortsätt att jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i två delar. Kavla ut degbitarna till ovala plattor som mäter cirka 35 × 18 centimeter. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper. Rulla upp sidorna till en kant.

  6. Bred lökfyllningen över degen och lägg på ansjovisfiléer.

  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Lökpizzan är god både varm och kall, men servera den nybakad.

  8. Skär eventuellt i bitar vid servering. Lägg på sugarsnaps som delats på längden, mangold och solrosskott.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök