Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är Provençes egen pizza. Fyllningen består av sardeller, oliver och rikligt med lök som fått koka länge tillsammans med örtkryddor och olivolja.
Skala och skiva löken tunt. Mjukstek löken på svag värme med olivolja och kryddor i en gryta, 1-1 1/2 timme. Det är viktigt att löken inte blir brynt, den ska smälta ihop till en confit. Rör då och då. Krydda med salt och peppar.
Gör degen under tiden löken steker. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 1 msk olivolja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Droppa resten av oljan över och låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
3 Knåda degen så den sjunker ihop igen. Fortsätt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Kavla ut den så den passar på en plåt. Flytta över degen till en plåt med bakplåtspapper. Rulla upp sidorna till en kant.
Bred löken över degen. Lägg på sardeller och oliver.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Lökpizzan är god både varm och kall, men servera den nybakad.
Recept från Mitt kök