Recept på piroger med kronärtskocka och paprika. Ett ganska matigt tilltugg till fördrinken. Pirogerna kan göras flera veckor i förväg och förvaras i frysen.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
25 gjäst
100 gsmör
4 dlmjölk
1 dlvatten
1ägg
1 tsksalt
1 mskströsocker
13 – 14 dlvetemjöl- (780-840 g)
Fyllning
1 burkkronärtskockshjärtan- (290 g)
1 burkgrillad paprika- i olja (200 g)
0,5 mskcitronskal- rivet
0,5 dlörtblandning- recept längst ner
100 gfetaost
1 dlricottaost
1 tskströsocker
0,5 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
Pensling
vatten
1ägg
Gör så här
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, ägg, salt och socker.
Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda samman till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 5 min.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.
Fyllning: Häll av kronärtskockor och paprika. Skär dem i små bitar. Blanda grönsakerna med citronskal och örter. Mosa ihop fetaost med ricotta och tillsätt grönsakshacket. Krydda med socker, salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 min innan de plattas eller kavlas ut till rundlar.
Lägg en klick fyllning på varje rundel. Pensla kanterna med lite vatten. Vik ihop degen och tryck till i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 5 · 2 röster)
Örtblandning
Denna fräscha mix av gröna örter används till bufféns piroger, marinerade rödbetor och inbakade potatissallad.