Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Piri piri-olja

Recept på piri piri-olja. Denna olja används framför allt till att marinera kyckling samt att stinga upp den färdiggrillade kycklingen med. Oljan är också god att smaksätta stekta räkor med.

Piri piri-oljaPiri piri-oljaPiri piri-olja
Piri piri-olja Foto: Petter Oftedal

Ingredienser

  • 8chili- t ex birdseye
  • 5vitlöksklyftor
  • 1 tskspiskummin- hel
  • 1,5 dlolivolja
  • 0,5 dlrödvinsvinäger
  • 2 mskpaprikapulver- rökt
  • 1 mskoregano
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Kärna ur och hacka chilin. Skala och grovhacka vitlöken.

  2. Torrosta spiskumminfröna i en het stekpanna i 2–3 min. Låt kallna och mortla fröna.

  3. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer till en tjock sås.

  4. Häll såsen i en ren flaska eller burk med lock och låt stå i kyl i ca 1 vecka för att smakerna ska utvecklas. Såsen håller i ca 1 månad i kylen.

Gör så här

  1. Tänk på att ta ut såsen ur kylen några timmar före användningen, eftersom oljan blir hård i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Tänk på att ta ut såsen ur kylen några timmar före användningen, eftersom oljan blir hård i kylen.