Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En rosa drömtårta med smak av sommaren! Om man vill göra den vit så passar den utmärkt som midsommarens jordgubbstårta. Om man inte vill göra en tårta i två våningar så kan man göra en större tårta, använd då en större form med hög kant, 24–26 cm i diameter. Den bör då gräddas ytterligare några minuter, lite längre ner i ugnen.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker, först på låg hastighet, öka sedan och vispa i ca 2 min tills smeten är fluffig. Sikta de torra ingredienser och vänd ner i smeten. Blanda i det smälta smöret.
Fördela smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och 10 cm hög samt i en form eller tårtring som är 12 cm i diameter. Båda formarna ska ha ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40–45 min, ta ut den lilla formen 5–10 min innan den stora. Känn med en sticka att de är färdiga. Låt kakorna svalna i ca 5 min. Skär loss kanterna på kakorna med en liten kniv och lossa formarnas kanterna. Vänd upp kakorna på ett bakplåtspapper på ett galler. Sätt på formarna som lock och låt kakorna kallna.
Marängsmörkräm: Värm äggvita och socker under vispning över vattenbad. Värm smeten till 55°. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängsmeten har svalnat. Tillsätt smöret, lite i taget, under medelstark vispning. Tillsätt vaniljsocker. Öka hastigheten på vispen och vispa till en slät smörkräm. Lägg smörkrämen i en spritspåse.
Skär den stora och den lilla kakan i tre tårtbottnar vardera. Lägg tillbaka den understa bottnen i de båda tårtformarna. Spritsa smörkräm i en cirkel på kanterna på de understa bottnarna på båda tårtorna. Bred på jordgubbssylt innanför cirklarna. Lägg på nästa tårtbottner i respektive form och gör likadant som lager nummer 1. Lägg på de sista bottnarna och bred på resterande marängsmörkräm.
Frosting: Vispa upp smöret. Tillsätt florsocker och vispa till en smulig smet. Tillsätt färskosten och vispa i 2–3 min. Blanda i pithayapulver eller rosa hushållsfärg. Fortsätt att vispa ytterligare i 2–3 min till en fluffig frosting.
Spritsa eller bred frosting på kanterna och på ovansidan av tårtorna. Sätt den lilla tårtan på den stora.
Vispa grädden och spritsa ”gräddrosor” på kanterna. Garnera med halverade jordgubbar, eventuell chokladdekor och nejlikor eller rosor.
* Pink pithayapulver är ett mycket -finmalet frystorkat pulver av frukten pithaya. Smaken är fruktig och syrlig. Rosa pulver av t ex röd-beta och hallon kan användas men de är inte lika finmalda och kan ge ett prickigt utseende och inte riktigt samma fina rosa färg.
* * Chokladsprialer görs av tempererad rubychoklad som bres ut och formas på s k konditorplast. Plasten är svår att få tag på för vanliga ”hemmabagare” och det krävs ett gediget handlag för att få till spriralerna. Hyvla remsor av kylskåpskall rubychoklad med en potatisskalare i stället, det blir nästan lika fint som på konditorns tårta.