Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pinjenötspaj med choklad- och honungsfyllning

Pinjenötter i pajdegen ger en spännande karaktär till den här fylliga choklad- och honungspajen. Vill du förbereda desserten kan du baka kakan dagen före och förvara i kylskåp. Var noga med att inte baka pajen för länge, fyllningen ska vara lite krämig vid servering.

Pinjenötspaj med choklad- och honungsfyllning
Pinjenötspaj med choklad- och honungsfyllning
Pinjenötspaj med choklad- och honungsfyllning

Ingredienser

  • 75 gpinjenötter
  • 125 gsmör- kallt
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,75 dlflorsocker
  • 1äggula

Fyllning

  • 0,5 dlhonung
  • 200 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 75 gsmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 3äggulor
  • 1ägg
  • 1 krmsalt

garnering

  • 30 gpinjenötter
  • 1 tskflingsalt

Tillbehör

  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Finhacka pinjenötterna. Skär smöret i små bitar och arbeta ihop med mjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Blanda i nötterna.

  2. Kavla ut pajdegen tunt mellan bakplåtspapper och tryck ut den i en form, ca 28 cm i diameter.

  3. Låt vila i kylskåp ca 25 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills pajskalet börjar få färg. Låt svalna.

  4. Hacka chokladen. Koka upp smör och grädde i en kastrull och häll blandningen över chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda ihop äggulor, ägg, honung och salt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandats ordentligt.

  5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

  6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått gyllenbrun färg. Strö pinjenötter och flingsalt över pajen. Servera med crème fraîche och grädde som vispats ihop.

Vad tyckte du om receptet?