Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pinjenötter i pajdegen ger en spännande karaktär till den här fylliga choklad- och honungspajen. Vill du förbereda desserten kan du baka kakan dagen före och förvara i kylskåp. Var noga med att inte baka pajen för länge, fyllningen ska vara lite krämig vid servering.
Finhacka pinjenötterna. Skär smöret i små bitar och arbeta ihop med mjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Blanda i nötterna.
Kavla ut pajdegen tunt mellan bakplåtspapper och tryck ut den i en form, ca 28 cm i diameter.
Låt vila i kylskåp ca 25 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills pajskalet börjar få färg. Låt svalna.
Hacka chokladen. Koka upp smör och grädde i en kastrull och häll blandningen över chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda ihop äggulor, ägg, honung och salt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandats ordentligt.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått gyllenbrun färg. Strö pinjenötter och flingsalt över pajen. Servera med crème fraîche och grädde som vispats ihop.