Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pinjenötskaka

Mild och god är den här italienska ostkakan med fyllning av apelsin och aprikoser.

PinjenötskakaPinjenötskakaPinjenötskaka

Pajbotten

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlflorsocker- (50 g)
  • 0,5apelsin- rivet skal
  • 100 gsmör
  • 1äggula
  • 1 gpajform- med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter

Fyllning

  • 1 dlaprikossylt
  • 350 gricottaost
  • 1 dlflorsocker- (50 g)
  • 0,5apelsin- rivet skal
  • 1 mskapelsin- pressad
  • 2ägg
  • 50 gpinjenötter
  • 2 mskflorsocker

Gör så här

  1. Blanda mjöl, florsocker, rivet apelsinskal och mjöl i en matberedare och kör ihop till en deg. Tillsätt äggulan och kör några sekunder. Platta ut degen i botten och upp på kanterna av pajformen. Ställ i kylen ca 30 min.

  2. Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt det svalna och bred ut aprikossylten i ett jämnt lager. Sänk ugnen till 175°.

  3. Rör samman ricotta, florsocker och apelsinskal till en jämn massa. Tillsätt apelsinsaft och vispa ner 1 ägg i taget. Bred ut smeten i formen. Strö på pinjenötter och grädda i mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut kakan och sikta på florsocker. Grädda ytterligare ca 35 min tills kakan fått lite färg.

  4. Servera kakan till dessert ljummen eller kall. Sikta över lite florsocker vid serveringen.

Vad tyckte du om receptet?