Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pilgrimsmusslor och sparrissallad

Pilgrimsmusslor i dillsås med ishavsrom, ängssyra och sparrissallad, serveras med akvavit- och limegranité

En elegant förrätt med många komponenter, salt, sötsyrligt, krispigt och iskallt.

Pilgrimsmusslor och sparrissalladPilgrimsmusslor och sparrissalladPilgrimsmusslor och sparrissallad

Ingredienser

  • 20pilgrimsmusslor
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 1silverlök- liten
  • 0,5morot
  • 1 msksmör
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 3 dlvatten
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskkonc fiskfond
  • 2 mskvitt vin- torrt
  • 1 tskströsocker
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskdill- hackad

Granité

  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvatten- + 2 dl vatten
  • 1 tskkummin- hel
  • 1 tskanis- hel
  • 1 tskfänkål- hel
  • 1,5 dlakvavit- eller vodka
  • 1lime

Rom

  • 80 gishavsrom
  • 1 mskdill- hackad
  • 1 mskgräslök- hackad

Sparrissallad

  • 4sparrisar- gröna
  • 5rädisor
  • 3tryffelolja- droppar
  • 1 tskrapsolja
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • ängssyra
  • dill
  • gräslök

Gör så här

  1. Granité: Koka ihop socker och 2 dl vatten i en kastrull till en simmig lag. Tillsätt 2 dl vatten, kryddor och akvavit och låt kallna. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Sila lagen och blanda i limeskal och saft. Häll upp i en bunke och ställ i frysen ca 8 timmar.  Ta fram bunken och ställ den i rumstemperatur ca 5 min. Vispa granitén med elvisp och ställ tillbaka i frysen.

  2. Sås: Skala och hacka lök och morot. Fräs lök och morot i smör ca 3 min. Strö över mjölet och rör om. Häll på vatten och grädde. Tillsätt fond, vin, socker, salt, peppar och grädde.  Låt såsen koka ca 5 min. Sila och rör i dillen.

  3. Rom: Blanda rommen med dill och gräslök.

  4. Sallad: Ansa sparris och rädisor. Hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Blanda grönsakerna med tryffel- och rapsolja. Salta och peppra.

  5. Musslor: Torka musslorna med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Lägg musslorna på tallrikar och häll såsen runt om. Toppa med sparrissallad och rom. Servera granitén i ett litet glas vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?