Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pilgrimsmusslor i dillsås med ishavsrom, ängssyra och sparrissallad, serveras med akvavit- och limegranité
En elegant förrätt med många komponenter, salt, sötsyrligt, krispigt och iskallt.
Granité: Koka ihop socker och 2 dl vatten i en kastrull till en simmig lag. Tillsätt 2 dl vatten, kryddor och akvavit och låt kallna. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Sila lagen och blanda i limeskal och saft. Häll upp i en bunke och ställ i frysen ca 8 timmar. Ta fram bunken och ställ den i rumstemperatur ca 5 min. Vispa granitén med elvisp och ställ tillbaka i frysen.
Sås: Skala och hacka lök och morot. Fräs lök och morot i smör ca 3 min. Strö över mjölet och rör om. Häll på vatten och grädde. Tillsätt fond, vin, socker, salt, peppar och grädde. Låt såsen koka ca 5 min. Sila och rör i dillen.
Rom: Blanda rommen med dill och gräslök.
Sallad: Ansa sparris och rädisor. Hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Blanda grönsakerna med tryffel- och rapsolja. Salta och peppra.
Musslor: Torka musslorna med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Lägg musslorna på tallrikar och häll såsen runt om. Toppa med sparrissallad och rom. Servera granitén i ett litet glas vid sidan om.