Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den rykande, aromatiskt doftande frukt- och vitlöksmättade risrätten är perfekt att bjuda på när hungriga gäster kommer på besök.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs krossade kardemummakapslar, hela kanelstänger och ingefära i hälften av oljan 1–2 min. Tillsätt löken och vitlöken och fräs utan att det tar färg, ca 5 min. Blanda i basmatiriset och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt, koka upp under omrörning. Sjud under lock ca 15 min. Låt riset vila 5 min, lufta det med en gaffel.
Blötlägg russinen i varmt vatten ca 20 min och pressa ur all vätska. Dela och kärna ur dadlarna.
Stek russinen, dadlarna och mandeln i resten av oljan tills mandeln får vacker färg. Blanda det frästa med riset.
Garnera med kryddgrönt. Blanda honung och saffran. Ringla över riset. Servera med lamm- eller kycklingspett eller som vegetarisk rätt.