Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på inlagd gurka, men det är inte en renodlad saltgurka utan det som i USA kallas dill pickels. Den har dillsmak från både dillfrö och färsk dill, smak av vitlök och ett sting av chili (kan uteslutas). Skalet gör att den känns härligt krispig. Här har vi gjort den på vanlig slanggurka men den kan också göras med mindre snackgurkor. Välj gurkor som är smala och fasta.
Skölj gurkorna väl. Diska burkarna noga. Mät upp alla kryddor. Skala och skiva vitlöken. Plocka dillen från stjälkarna i små vippor.
Foto: Per Ranung
Koka upp vatten, ättika, socker, salt. Tillsätt lagerblad, senapsfrö, dillfrö, peppar och eventuellt chiliflakes. Rör om och låt lagen kallna.
Foto: Per Ranung
Gurkorna kan skäras på olika sätt men för att de ska kännas krispiga ska de inte skäras för tunt. För lång-smala: Skär gurkan i längder som är anpassade till burkens storlek. Skär varje del i 4 långa klyftor. Eller skär gurkorna i ca 1/2 cm tjocka skivor
Foto: Per Ranung
Fyll burkarna med gurkan varvad med dill och skivad vitlök. Fyll burkarna så att det blir trångt. De ska inte ha möjlighet att flyta upp när lagen hälls på. Häll på all lag så att det täcker gurkan helt och hållet. Ställ i kyl och låt stå i ca 2 dagar. Gurkan håller 2–3 veckor i kyl.
Foto: Per Ranung