Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Phò med lövbiff

Phò (uttalas Fo) med lövbiff och nudlar är en vanlig soppa i Vietnam, och den äts till både frukost och lunch.

Phò med lövbiff
Phò med lövbiff
Phò med lövbiff
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 300 glövbiff
  • 2gula lökar
  • 1bananschalottenlök
  • 2morötter- stora
  • 1 bitingefära- färsk (ca 2 cm)
  • 6kryddnejlikor- hela
  • 2kanelstänger
  • 5stjärnanis
  • 1 mskrapsolja
  • 2 lvatten
  • 5 tärningaroxbuljong
  • 2 mskfisksås- asiatisk
  • 200 grisnudlar- eller mungbönsnudlar, breda
  • 5salladslökar
  • 2 stjälkarthaibasilika
  • 1thaichili
  • 100 gböngroddar- färska eller konserverade
  • 0,5 dlvitlök- friterad

Tillbehör

  • soja- hoisinsås, sweet chilisås, ljus

Gör så här

  1. Skär lövbiffen i strimlor. Skala och finhacka löken. Skala och grovhacka morötterna. Skala och finhacka ingefäran.

  2. Fräs lök, morot, ingefära och kryddor i olja i en gryta ca 2 min. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl. Tillsätt kött, buljongtärningar och fisksås. Sjud på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock.

  3. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Ansa och strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Fördela hacket i soppskålar tillsammans med böngroddarna.

  4. Häll över soppan. Strö friterad vitlök på toppen och servera genast med soja, hoisinsås och sweet chilisås.

Vad tyckte du om receptet?