Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Phirni

Phirni är en indisk ris- och saffrans­pudding. Här serveras den med kanderade pistaschnötter och färsk mango.

Phirni
Phirni
Phirni
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 dlbasmatiris
  • 1 påsesaffran- (0,5 g)
  • 1 mskströsocker- + 3 msk
  • 6 dlmjölk- (3 %)
  • 0,5 tskkardemumma- stött

Kanderade pistaschnötter

  • 1 dlpistaschnötter
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskvatten- hett

Tillbehör

  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • mango- färsk
  • mynta

Gör så här

  1. Skölj och lägg riset i vatten ca 1 timme. Torka riset med en kökshandduk och mixa det i matberedare till ett grovt pulver.

  2. Mortla saffranen med 1 msk socker. Koka upp mjölken med mixat ris, 3 msk socker och saffransblandningen. Sjud 15–20 min på låg värme till en tjock grötliknande konsistens. Rör ­konstant eftersom det lätt kan bränna fast i botten. Rör ner kardemumman, häll upp i portionsformar och ställ i kyl ca 1 timme.

  3. Kanderade nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. ­Skaka pannan och häll över dem i en skål.

  4. Smält sockret i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Koka upp vattnet och häll det över det smälta sockret. Häll försiktigt eftersom det bubblar upp rejält.

  5. Koka sockerlagen ytterligare 2–3 min under omrörning så att sockret åter smälter och det är som en slät sås. ­Tillsätt nötkärnorna och rör tills de är sockertäckta. Häll ut nötterna på ­bakplåtspapper.

  6. Servera puddingen iskall med yoghurt och kanderade nötter, mango och mynta.

Vad tyckte du om receptet?