Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
,5 dl vatten
/2 tsk salt
g smör
,5 dl siktat vetemjöl
medelstora ägg
,5 dl grädde
g krämig gorgonzola
mjuka, torkade aprikoser
Häll vatten och salt i en kastrull, lägg i smöret och låt koka upp. Sänk värmen. Tillsätt mjölet, lite i taget, först genom att vispa därefter genom att röra med hjälp av en träsked. När smeten släpper från kastrullens kant och ”pyser” lite grann, tag av från värmen.
Låt svalna 5-10 minuter och rör i äggen, ett i taget, se till att du rört i hela ägget innan du tar nästa.
Låt svalna något och spritsa eller klicka ut smeten på en smord plåt. Tänk på att bollarna sväller till dubbla storleken. Grädda bollarna i ugnen, 200 grader, i 12-14 minuter tills de fått färg. Ta ut och låt svalna.
Fyllning: Lägg en skvätt av grädden i en bunke och vispa ihop med gorgonzolan, häll i resten av grädden och vispa upp allting luftigt. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.
Skär toppen av bullarna och spritsa/skeda i fyllningen, lägg en bit aprikos på toppen och lägg på locket, förvaras kallt fram till servering.
TIPS
Gör petit choux (kan även frysas) och fyllningen dagen innan. Ha fyllningen i en spritspåse och färdigställ de små bakelserna innan servering.
Recept från Mitt kök