Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pestosås med pinjenötter, basilika och parmesanost

Variera den klassiska pestosåsen med att smaksätta den med rivet citronskal eller finhackade marinerade soltorkade tomater. Använd örter efter kassa och tillgång, med persilja eller rucola blir såsen också mycket god. Laga såsen med pinjenötter till fest och med hasselnötter eller sötmandel till vardags.

Pestosås med pinjenötter, basilika och parmesanostPestosås med pinjenötter, basilika och parmesanostPestosås med pinjenötter, basilika och parmesanost
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 0,75 dlpinjenötter
  • 2 krukorbasilika
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 krmnymald svartpeppar
  • 2 dlolivolja
  • 100 gparmesanost- riven

Gör så här

  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelstark värme under omrörning tills de fått fin färg, ca 3 min. Låt dem svalna.

  2. Repa bladen från basilikan och grovhacka bladen. Skala och hacka vitlöken.

  3. Mortla nötter, basilika, vitlök, peppar och 3–4 msk av oljan till en slät pesto. Rör i resten av oljan, lite i taget. Blanda i parmesanosten.

Vad tyckte du om receptet?