Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pestobabka

Ett stort, frasigt och matigt bröd som är perfekt till buffén. Skär eller bryt i bitar och servera till smarrig hasselnötspesto.

PestobabkaPestobabkaPestobabka
Pestobabka är ett perfekt bröd på buffén, och hasselnötspeston blir pricken över i. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1,75 dlmjölk
  • 12 gjäst
  • 2 mskhonung
  • 3ägg- stora
  • 8 dlvetemjöl special- (480 g), ca
  • 1 tsksalt
  • 30 gsmör- rumsvarmt

Hasselnötspesto

  • 12vitlöksklyftor
  • 1 krukabasilika
  • 0,5 krukatimjan
  • 60 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlparmesanost- riven
  • 1 dlhasselnötter
  • 0,5 tsksalt

Pensling

  • 25 gsmör

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i bunken till en degblandare. Tillsätt mjölk, honung, ägg, mjöl och salt och arbeta i 4–5 min. Tillsätt smöret och arbeta till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen är kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1 tim. 

  2. Pesto: Skala vitlöken. Repa blad och kvistar från basilika och timjan. Mixa ihop alla ingredienser i en liten matberedare.

  3. Stjälp upp degen på arbets­bänken och kavla ut den till en stor rektangel, ca 30 × 45 cm. Bred på peston och rulla ihop degen hårt från långsidan.

  4. Skär rullen i två delar på längden, men låt den sitta ihop i ca 2 cm i ena änden. Vik upp snittytan och tvinna bitarna om varandra. Snurra sedan den tvinnade längden som en lussebulle, det vill säga ändarna snurras till en rulle åt varsitt håll.

  5. Lägg brödet på en plåt med ­bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 175°.

  6. Grädda brödet mitt i ugnen i ­30–35 min. Smält smöret till ­pensling. Ta ut och pensla brödet med smör. Servera det nygräddat.

Vad tyckte du om receptet?