Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Persiskt ris

Recept på persiskt ris. Välj ett ris av bra kvalitet, gärna Abu Kass rice eller Amiri Super Sella. Grytan som du ska laga riset i bör helst ha en non stick-botten så att riset inte bränner fast.

Persiskt ris
Persiskt ris
Persiskt ris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 8 dlbasmatiris
  • 1,6 lvatten- 1,5 liter + 2 dl
  • 2 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 pktsaffran- (0,5 tsk)
  • 0,5 dlolivolja

Gör så här

  1. Lägg riset i en skål. Tvätta riset varsamt, riskornen får inte brytas sönder, tills vattnet börja bli klart. Lägg sedan riset i 16 dl  ljummet vatten. Låt stå i rumstemperatur ca 4 timmar, gärna över natten.

  2. Sila av riset och tvätta försiktigt igen. Koka upp 1 1/2 liter vatten och 2 tsk salt i en stor och rymlig gryta. Häll i riset. Rör om och låt koka 3–5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård -kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

  3. Lös upp saffranet i hett vatten och låt stå ca 1 timme.

  4. Lägg riset i grytan och forma det till ett ”berg”. Gör sedan små gropar i riset.  Krydda med 1 tsk salt och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä ett kastrullock med en ren kökshandduk och lägg locket på grytan. Koka på medelvärme ca 4 min. Sänk temperaturen till låg värme. Låt sjuda ca 15 min. Lyft sedan på locket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.

  5. Häll oljan över riset och blanda -ordentligt. Värm saffransvattnet och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset.

Vad tyckte du om receptet?