Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på persiskt ris. Välj ett ris av bra kvalitet, gärna Abu Kass rice eller Amiri Super Sella. Grytan som du ska laga riset i bör helst ha en non stick-botten så att riset inte bränner fast.
Lägg riset i en skål. Tvätta riset varsamt, riskornen får inte brytas sönder, tills vattnet börja bli klart. Lägg sedan riset i 16 dl ljummet vatten. Låt stå i rumstemperatur ca 4 timmar, gärna över natten.
Sila av riset och tvätta försiktigt igen. Koka upp 1 1/2 liter vatten och 2 tsk salt i en stor och rymlig gryta. Häll i riset. Rör om och låt koka 3–5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård -kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.
Lös upp saffranet i hett vatten och låt stå ca 1 timme.
Lägg riset i grytan och forma det till ett ”berg”. Gör sedan små gropar i riset. Krydda med 1 tsk salt och häll på ca 2 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan. Klä ett kastrullock med en ren kökshandduk och lägg locket på grytan. Koka på medelvärme ca 4 min. Sänk temperaturen till låg värme. Låt sjuda ca 15 min. Lyft sedan på locket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.
Häll oljan över riset och blanda -ordentligt. Värm saffransvattnet och blanda med 1/4 av riset. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset.