Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Persisk lammgryta

Recept på persisk lammgryta – en klassiks rätt i Iran som kan lagas på olika sätt.

Persisk lammgryta
Persisk lammgryta
Persisk lammgryta
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1apelsin- rivet skal
  • 1 tskkummin- mald
  • 2 tskkardemumma- mald
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 krmkanel- mald
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskpaprikapulver
  • 800 glammstek- urbenad
  • 1 mskolivolja
  • 3 dlvatten
  • 2 tärningarköttbuljong
  • 1 tsksalt
  • 400 gkikärter

Tillbehör

  • 4 dlris- långkornigt
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 gsaffran
  • 1granatäpple
  • 3 dlyoghurt- turkisk
  • 0,5 dlmynta- hackad
  • 1 tskcitron- pressad
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg det i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda ner kummin, kardemumma, koriander, kanel, peppar och paprikapulver.

  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme ca 3 min. Blanda om så att bitarna får färg runt om. Häll ner lök- och kryddblandningen i grytan. Sänk till medelvärme och stek under omrörning ca 3 min.

  3. Tillsätt vatten, smula ner buljongtärningar och blanda ner salt. Lägg på locket och låt grytan koka ca 45 min. Häll av kikärterna i en sil och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 min.

  4. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, blanda ner saffran i kokvattnet. Blanda yoghurt med finhackade myntablad och pressa ner citronsaft.

  5. Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyftor och granatäppelkärnor.

Vad tyckte du om receptet?