Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på persikopaj med hallon. Pajskalet förgräddas och sedan gräddas pajen med fyllningen ganska länge på relativt låg värme. Vaniljfröna kan ersättas med ca 1 tsk äkta vaniljsocker.
Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa. Blanda ner ägg och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg.
Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ den i kylen ca 30 min.
Fyllning: Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan. Skär halvorna i klyftor.
Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min med folien kvar och sedan ytterligare 10 min utan folie. Ta ut formen ur ugnen och minska värmen till 150°.
Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 min. Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna.
Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och den varma grädden i äggsmeten. Häll blandningen över persikorna. Strö mandel på pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
Servera med lättvispad grädde.