Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Persikopaj med hallon

Recept på persikopaj med hallon. Pajskalet förgräddas och sedan gräddas pajen med fyllningen ganska länge på relativt låg värme. Vaniljfröna kan ersättas med ca 1 tsk äkta vaniljsocker.

Persikopaj med hallon
Persikopaj med hallon
Persikopaj med hallon
Recept på världens godaste persikopaj med hallon. Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskvatten
  • 1ägg
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)

Fyllning

  • 4persikor
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 1 dlhallon
  • 0,5vaniljstång
  • 0,5 dlmandelspån
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskströsocker

Gör så här

  1. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa. Blanda ner ägg och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg.

  2. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ den i kylen ca 30 min.

  3. Fyllning: Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan. Skär halvorna i klyftor.

  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min med folien kvar och sedan ytterligare 10 min utan folie. Ta ut formen ur ugnen och minska värmen till 150°.

  5. Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 min. Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna.

  6. Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och den varma grädden i äggsmeten. Häll blandningen över persikorna. Strö mandel på pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

  7. Servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?