Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pepparrotskött - grytklassiker med sting

Nu är det hög tid för mustiga, värmande grytor. Gör en stor sats pepparrotskött och bjud vännerna. Eller frys in en del, för att enkelt kunna njuta av vällagad mat även på en vardag.

Pepparrotskött - grytklassiker med sting
Pepparrotskött - grytklassiker med sting
Pepparrotskött - grytklassiker med sting
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 3 kghögrev
  • 22,5 lvatten
  • 4morötter
  • 4gula lökar
  • 5persiljestjälkar
  • 1 mskvitpeppar- hel
  • 3lagerblad
  • 4 tärningarkalvbuljong
  • 1 dlvetemjöl
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 4 dlpepparrot- riven
  • 2 tsksalt

Tillbehör

  • 2 kgpotatis- kokt
  • 8morötter- kokta
  • pepparrot- nyriven
  • persilja- hackad

Gör så här

  1. Putsa köttet, skär det i mindre bitar och lägg dem i en stor gryta. Häll över vattnet så det täcker. Koka upp och skumma av.

  2. Skala och skär 2 morötter i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Blanda ner morötter, lök, persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad. Smula över buljongtärningarna. Låt köttet sjuda med locket på glänt, 1 1/2-2 timmar. När köttet nästan faller isär är det färdigt.

  3. Skala 2 morötter och skär dem i bitar. Ta upp köttet och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills 2 liter återstår. Rör ut mjölet i grädden.  Vispa ner det i buljongen. Lägg i morötterna och låt sjuda 5-6 min.

  4. Tillsätt pepparroten och smaka av med salt. Vänd ner köttet och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis, nykokta morötter, extra pepparrot och eventuellt hackad persilja.

    Pepparrotskott gryta

Vad tyckte du om receptet?