Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pepparkakstårta med dulce de leche-grädde

Recept på pepparkakstårta. Konditorn Mia Öhrns pepparkakstårta med lingon, dulce de leche-grädde och läcker brynt smörfrosting är som en dröm. Lite pysslig att få till – men inte alls omöjlig.

Pepparkakstårta med dulce de leche-grädde
Pepparkakstårta med dulce de leche-grädde
Pepparkakstårta med dulce de leche-grädde
Foto: Stefan Wettainen

Pepparkakshus med kristyr

  • 250 gpepparkaksdeg
  • evfärgat strössel
  • 1äggvita
  • 2,5florsocker
  • 2 krmättiksprit- (12%)

Mjuk pepparkaksbotten

  • 75 gsmör
  • 5 dlvetemjöl- (300g)
  • 2 mskpepparkakskryddor
  • 1 mskbakpulver
  • 6ägg
  • 4 dlströsocker
  • 1 dlfilmjölk- eller naturell yoghurt

Kolakräm

  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 dlkaramelliserad mjölk- (dulce de leche)
  • 2 dllingonsylt

Brynt smörfrosting

  • 250 gsmör
  • 2,5 dlflorsocker
  • 0,75 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 dllingon

Gör så här

  1. Börja med pepparkakshusen innan tårtan bakas; det är bra om de får ligga och torka. Sedan gör du den mjuka pepparkaksbotten innan du sätter ihop pepparkakstårtan.

  2. Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Skär ut 20 hus efter mallarna eller på fri hand. Mallar hittar du längst ner i denna artikel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–7 min. Låt kallna.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 1

  3. Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera eventuellt med strössel. Låt stelna i rumstem­peratur.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepparkakshus

  4. Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält ­smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

  5. Häll smeten i en form med ­löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Smörj inte kanterna; det är bra om kakan fastnar där, för då får den rakare kanter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan den tas ur formen.

  6. Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 2

  7. Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 5

  8. Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 3

  9. Häll genast smöret i en bunke och låt svalna. Ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 4

  10. Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 7

  11. Fäst pepparkakshus runt tårtan.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepp 8

  12.  Garnera med lingon strax före serveringen.

    Foto: Stefan Wettainen

    Pepparkakstårta

Vad tyckte du om receptet?

Förbered och förenkla så här

Tårtbottnen kan bakas i god tid och frysas in.

Baka och garnera pepparkakorna upp till en vecka före servering.

Fyll tårtan och förvara den i kylen 1–2 dagar.

Bryn smöret till frostingen 1–2 dagar före och förvara det i rumstemperatur. Ställ in i kylen ca 30 min innan det ska vispas till frosting.

Bred tårtan med vispad grädde istället för brynt smör-frosting.