Recept på pepparkakstårta. Konditorn Mia Öhrns pepparkakstårta med lingon, dulce de leche-grädde och läcker brynt smörfrosting är som en dröm. Lite pysslig att få till – men inte alls omöjlig.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
250 gpepparkaksdeg
evfärgat strössel
1äggvita
2,5florsocker
2 krmättiksprit- (12%)
Mjuk pepparkaksbotten
75 gsmör
5 dlvetemjöl- (300g)
2 mskpepparkakskryddor
1 mskbakpulver
6ägg
4 dlströsocker
1 dlfilmjölk- eller naturell yoghurt
Kolakräm
1,5 dlvispgrädde
1 dlkaramelliserad mjölk- (dulce de leche)
2 dllingonsylt
Brynt smörfrosting
250 gsmör
2,5 dlflorsocker
0,75 dlvispgrädde
Garnering
1 dllingon
Gör så här
Börja med pepparkakshusen innan tårtan bakas; det är bra om de får ligga och torka. Sedan gör du den mjuka pepparkaksbotten innan du sätter ihop pepparkakstårtan.
Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Skär ut 20 hus efter mallarna eller på fri hand. Mallar hittar du längst ner i denna artikel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–7 min. Låt kallna.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 1
Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera eventuellt med strössel. Låt stelna i rumstemperatur.
Foto: Stefan Wettainen
Pepparkakshus
Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Smörj inte kanterna; det är bra om kakan fastnar där, för då får den rakare kanter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan den tas ur formen.
Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 2
Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 5
Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 3
Häll genast smöret i en bunke och låt svalna. Ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 4
Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 7
Fäst pepparkakshus runt tårtan.
Foto: Stefan Wettainen
Pepp 8
Garnera med lingon strax före serveringen.
Foto: Stefan Wettainen
Pepparkakstårta
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 155 röster)
Förbered och förenkla så här
• Tårtbottnen kan bakas i god tid och frysas in.
• Baka och garnera pepparkakorna upp till en vecka före servering.
• Fyll tårtan och förvara den i kylen 1–2 dagar.
• Bryn smöret till frostingen 1–2 dagar före och förvara det i rumstemperatur. Ställ in i kylen ca 30 min innan det ska vispas till frosting.
• Bred tårtan med vispad grädde istället för brynt smör-frosting.