Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin

Recept på pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin. Variera den klassiska smakkombon pepparkaka och ädelost med ett pepparkakskryddat pajskal med en krämig ostfyllning.

Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin
Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin
Pepparkakspaj med ostfyllning och glöggkokta russin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 1 tskpepparkakskrydda

Fyllning

  • 300 gblåmögelost- t ex St Agur
  • 3 dlvispgrädde
  • 2gelatinblad

Russin

  • 2 dlrussin
  • 0,5 dlfarinsocker
  • 0,5 dlglögg

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Lägg smör, mjöl, socker och pepparkakskrydda i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ute degen i en form, ca 20 x 20 cm. Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Nagga pajskalet och grädda det mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Bryt osten i mindre bitar. Koka upp grädden. Lägg i osten och rör tills den smält. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i ostgrädden. Låt svalna. Häll fyllningen i pajskalet och ställ i kylen ca 3 timmar.

  4. Russin: Blanda russin, farin och glögg i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 5 min. Låt kallna.

  5. Skär ostpajen i bitar. Klicka russinen på pajbitarna och garnera med små persiljekvistar.

Vad tyckte du om receptet?