Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pepparkakskrans med stjärnor

Pepparkakskrans är fin både som dekoration och att äta. Bästa pepparkakorna till kransar får man om gör degen dagen före. 

Pepparkakskrans med stjärnor
Pepparkakskrans med stjärnor
Pepparkakskrans med stjärnor
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 dlfarinsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 dlvispgrädde
  • 4 tskpepparkakskryddor
  • 125 gsmör
  • 7,5 dlvetemjöl- (450 g)
  • 1,5 tskbikarbonat

Kristyr

  • 4 dlflorsocker
  • 1äggvita- stor
  • 2 krmättiksprit- (12 %)

Karamell att sätta ihop med

  • 1 dlströsocker
  • 1,5 mskvatten

Garnering

  • florsocker- ev

Gör så här

  1. Rör ihop farinsocker, sirap, grädde och kryddor i en kastrull och värm tills sockret smält. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner det i en skål. Häll i socker- och smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen svalna lite och lägg den i en plastpåse. Låt vila i kylen över natten.

  2. Ta fram degen 30 min innan den ska bakas ut. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt och tryck ut stjärnor i olika storlekar. Tryck ut små stjärnor i mitten på en del av dem. Lägg stjärnorna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Lägg stjärnor som är lika stora på samma plåt, eftersom de har samma gräddningstid. Grädda mitt i ugnen 6–8 min, beroende på hur stora pepparkakorna är. Ta ut och låt kallna på plåten.

  4. Kristyr: Vispa äggvita och florsocker till bra spritskonsistens. Spritsa kristyr på pepparkakorna.

  5. Karamell: Koka socker och vatten till en brun karamell. Lägg lite på baksidan av varje pepparkaka och klistra ihop en och en till en krans. Pudra eventuellt med florsocker och knyt på en rosett.

Vad tyckte du om receptet?

Foto: Anna Kern