> > > Ta mig till mallarna och steg för steg guiden!
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pepparkakshus är roligt att bygga och gott att knapra på! Här hittar du recept, mallar och tips på hur du bäst sätter ihop pepparkakshuset med smält sockerblandning och garnerar med kristyr. Så fint!
Blanda samman socker, sirap och smör i en kastrull. Värm det tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt kallna.
Tillsätt bikarbonaten blandad med lite av mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mera mjöl tills degen blir fast och smidig. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.
Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Degen ska vara ganska fast.
Pepparkakshus: Kavla ut degen som ovan, men inte så tunt som till pepparkakor. Lägg den utkavlade degen på bakplåtspapper på en plåt. Skär ut de olika bitarna efter mallar (Se artikeln som är länkad i beskrivningen ovan) och ta bort överflödig deg. Grädda i ugn, 175 grader, tar cirka 10 minuter för större delar att bli färdiga och 5-7 minuter för de mindre. Låt delarna svalna på plåten.
Karamellag: Koka ihop socker, vatten och glykos till en tjock ljusgul lag. Doppa de olika bitarnas kanter som skall fogas ihop i lagen och foga dem genast samman. Vill man klistra på till exempel godis eller mandelspån kan man också använda sig av karamellagen.
Kristyr: Rör äggvita, florsocker och ättiksprit till en jämn och blank massa. Färgsätt den eventuellt med karamellfärg. Häll kristyren i en strut och dekorera efter eget tycke och smak!
Njut av ditt (förhoppningsvis) fantastiska mästerverk!
> > > Ta mig till mallarna och steg för steg guiden!
Recept från Mitt kök