Allt om Mat / Recept / Pepparkaksdeg - klassiskt recept på deg till pepparkakor
Pepparkaksdeg - klassiskt recept på deg till pepparkakor
200 stycken
10 minuter
(Betyg: 3,7 · 1618 röster)
Ett enkelt recept på klassisk pepparkaksdeg. Degen är klar på 10 minuter och pepparkakorna blir goda och knapriga. En hemgjord pepparkaksdeg som är gjord på smör är hemligheten bakom extra spröda och goda pepparkakor. Baka egna pepparkakor till adventsfikat - det här receptet ger kakor som räcker till många gäster.
Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Blanda i bikarbonat och mjöl, rör om till en slät deg.
Låt den svalna till rumstemperatur.
Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.
Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 1618 röster)
Tips: Se till att pepparkaksdegen är kall när du börjar kavla ut den, då är det lättare att göra pepparkakor. Plåtarna bör också vara lite kalla när du lägger på pepparkakorna. Och ju tunnare pepparkakor, desto knaprigare blir de.
Här hittar du fler recept på gott att baka till advent: