Tips!
Häll upp kristyren i en spritspåse och klipp ett väldigt litet hål till en början och anpassa sedan hålet utifrån vad du ska spritsa.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En fast pepparkaksdeg som inte flyter ut så mycket under gräddningen och därför passar bra till figurer och husdelar. Behöver du skära till kanterna så gör det direkt efter att du tagit ut plåten ur ugnen, innan degen hunnit bli hård. Kristyren är tjock och passar både till att sätta ihop pepparkaksdelar och till att dekorera.
Dag 1: Lägg smör, sirap och strösocker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Tillsätt vispgrädde och kryddor och rör om.
Blanda ihop bikarbonat och vetemjöl och rör ner det i smeten. Arbeta ihop degen med en träslev. Täck kastrullen eller bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp över natten.
Dag 2: Ta fram degen ca 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, på lätt mjölad arbetsbänk. Stansa ut figurer med pepparkaksmått eller skär ut delar till hus eller askar. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 6–8 min, den längre tiden för större pepparkakor. Låt dem kallna på galler.
Kristyr: Vispa äggvitorna och ättiksprit till ett hårt skum med elvisp i en torr och ren metallbunke.
Sikta ner florsocker i äggvitan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och smidig. Vill du ha den tjockare kan du tillsätta mer florsocker eller mer vatten om du vill ha den tunnare.
Häll upp kristyren i en spritspåse och klipp ett väldigt litet hål till en början och anpassa sedan hålet utifrån vad du ska spritsa.