Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassiska tunna pepparkakor till advent och julfirandet. Här har pepparkakorna fått en liten smak av citron som gör dem ännu godare.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull och hetta upp. Tillsätt citronskal och alla kryddor och rör om. Ta kastrullen åt sidan när smeten börjar sjuda. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Låt kallna.
Blanda ner ägget i smeten och tillsätt nästan allt mjöl blandat med bikarbonat. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Täck bunken med plastfolie. Låt degen vila i kylen i ca 1 dygn.
Sätt ugnen på 175°. Knåda degen på lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut en bit i taget av degen, jämnt och tunt. Tryck ut olika former ur degen med pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Stora hjärtan behöver något längre tid. Passa kakorna noga så att de inte bränns. Låt pepparkakorna svalna på plåten och sedan kallna på galler. Förvara i burk med lock.
Lägg kakor av samma storlek på en plåt, för att få samma gräddningstid.
Blanda spill från en utbakning med ny deg, för att kakorna inte ska bli för hårda.
Lägg inte kakorna på varm plåt, då kan de bli blåsiga. Låt plåten kallna innan nästa omgång gräddas.