Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
När doften av nygräddade pepparkakor sprider sig i hemmet vet man att det är jul! Gör gärna en god kristyr och spritsa fina mönster på kakorna.
Häll i sirap och grädde i en kastrull, blanda i farinsocker och pepparkakskrydda. Sjud och rör om under tiden tills sockret smält. Ta kastrullen från värmen och rör i lite smör i taget. Rör tills allt smör smält.
Sikta bikarbonat och mjöl i en degblandare och häll över vätskan. Blanda ihop till en jämn deg. Låt degen svalna i bunken. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen över natten ca 12 timmar.
Ta fram degen i god tid innan du ska baka ut pepparkakorna (ca 30 min innan).
Sätt ugnen på 190°.
Kavla ut degen och tryck ut önskade former av pepparkakor. Grädda på plåtar med bakplåtspapper mitt i ugnen 4–6 min, beroende på hur stora pepparkakorna är. Försök att grädda pepparkakor i lika storlek på en och samma plåt.
Ta ut plåten och låt pepparkakorna svalna på plåten. Lyft över dem på ett galler så att de kallnar. Förvara pepparkakorna i lufttäta burkar.
Kristyr: Vispa upp äggvitan, sikta och vispa i florsockret till önskad konsistens. Fyll upp kristyren i engångsspritspåsar. Spritsa fina mönster på kakorna.
Recept från Mitt kök