Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pekannötspaj

Recept på pekannötspaj. Amerikansk efterrättsklassiker som kan bakas dagen före servering.

PekannötspajPekannötspajPekannötspaj
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1ägg
  • 0,5 mskvatten

Fyllning

  • 3ägg
  • 2,5 dlsirap- mörk
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 dlströsocker
  • 1 krmvaniljpulver
  • 1 krmsalt
  • 50 gsmör
  • 200 gpekannötter

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vispgrädde- eller vaniljglass

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Fyllning: Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner sirapen. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt. Blanda ner äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt pekannötterna.

  3. Kavla ut pajdegen och klä en form, ca 28 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie och fyll pajskalet med baktyngder eller ris. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut formen och ta bort folien.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Rör om smeten och häll den i formen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 50 min. Låt svalna.

  5. Pudra över florsocker och servera med en klick grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?