Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pekannötspaj med kanel- recept

Mustig, söt och alldeles ljuvlig paj med massor av pekannötter. Kanel och farinsocker sätter god smak på fyllningen.

Pekannötspaj med kanel- receptPekannötspaj med kanel- receptPekannötspaj med kanel- recept
Foto: Åsa Swanberg

Pajdeg

  • 3,5 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 125 gsmör- kylskåpskallt
  • 4 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 3 dlljus sirap
  • 1 tskkanel- mald
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 3ägg
  • 250 gpekannötter

Gör så här

  1. Pajdeg: Låt gärna vetemjöl och smör ligga i frysen i 30 min innan du gör degen för att få en riktigt kall deg.

  2. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, salt och kanel. Skär smöret i tärningar och tillsätt det. Nyp ihop allt till en grynig blandning, eller mixa snabbt ihop det i en köksas­sistent med kniv. ­Tillsätt vatten, lite i taget, och forma till en deg.

  3. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och knåda snabbt ihop den till en boll. Platta ut degen till en platta och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylskåp i minst 2 tim.

  4. Smörj en pajform, ca 24 cm i dia­meter, med smör. Kavla ut degen till en rund platta, ca 35 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck försiktigt ner degen så den täcker botten och kanterna. Skär längs kanterna för att få bort deg som hänger över kanten. Nagga botten med en ­gaffel och låt formen stå i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.

  6. Fyllning: Smält smöret på medel­värme. Vispa ner farinsocker och fortsätt röra tills sockret lösts upp. Ta kastrullen från värmen och rör ner ljus sirap, kanel, vaniljpulver, salt och uppvispade ägg.

  7. Fördela pekannötterna i botten på pajskalet. Häll fyllningen över nötterna och jämna försiktigt till ytan med en slickepott.

  8. Täck formen med aluminium­folie och grädda pajen mitt i ugnen i ca 50 min. Låt den svalna på ett galler. Servera pajen med lätt­vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?