Recept av Cecilia Hansson
Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev
Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pekankolapajen är ganska mäktig, så den räcker till många.
Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, 10 x 35 cm. Skär bort överbliven deg.
Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten, häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.
Hallongrädde: Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.
Recept av Cecilia Hansson
Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!