Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pekankolapaj

Pekankolapajen är ganska mäktig, så den räcker till många. 

Pekankolapaj
Pekankolapaj
Pekankolapaj
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 75 gsmör
  • 0,75 dlflorsocker
  • 1,5 mskkakao
  • 1 krmsalt
  • 1äggula- liten
  • 0,5 mskvatten- –1 msk

Kolafyllning

  • 100 gsmör
  • 2 dlsirap- ljus
  • 1,5 dlmuscovadosocker- ljust
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 75 gpekannötter
  • 2 småägg

Hallongrädde

  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 mskflorsocker
  • 1 dlhallon

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, 10 x 35 cm. Skär bort överbliven deg.

  3. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.

  5. Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten, häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.

  6. Hallongrädde: Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson

Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev

Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!